PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA
Nigeria, najludniejszy kraj Afryki to liczne kontrasty. Z jednej strony to największa gospodarka kontynentu, z przemysłem wydobywczym jako głównym motorem napędu. Z drugiej strony duża część mieszkańców nadal trudni się np. koczowniczym chowem zwierząt. Mimo posiadania dużego potencjału gospodarczego kraj dręczy bieda. Jednym z najpopularniejszych i najchętniej jedzonych dań w Nigerii jest jollof, apetyczna, jednogarnkowa potrawa na bazie ryżu, pomidorów, cebuli, mięsa i dużej ilość ostrych przypraw. Złagodzi je ryż jadany z dodatkiem mleka z orzecha kokosowego. Głodomorów zadowoli ukpoka, polewka kukurydziana z dodatkiem ryb albo prosta i smaczna afang – zupa warzywna. Tutejsze zupy są gęste niczym sos, w których macza się podany oddzielnie ryż lub ziemniaki a rodzajów zup jest bardzo dużo. Za specjał uchodzi zupa z koziej głowy. O tym i innych ciekawostkach z Nigerii opowiedzą Rosemary Korode i Agnieszka Rodowicz. Nauczycie się też jak przyrządzić kilka nigeryjskich potraw.
Otwarta Kuchnia – MAL
udział bezpłatny – zapisy online: https://www.strefazajec.pl/course/view/id/11486
Projekt finansowany z Funduszu Animacji Kultury
Źródło: https://www.dkpraga.pl/wydarzenia/warsztaty-kulinarne-nigeria